Rodil sem se v Celju, 29. avgusta 1948, očetu Čelestinu in mami Juditi (rojeni Paliska).
Moja starša sta s Primorske odšla v delovne brigade in pristala v Šoštanju. Delala sta v kmečkih zadrugah, ustanovljenih takoj po vojni.
Iz Šoštanja smo se preselili v Parecag nad Sečovljami, kjer smo živeli v stari hiši, ki so jo po drugi svetovni vojni zapustili staroselci.
Že čez kakšno leto smo se preselili v Izolo. Tam sem ostal do leta 1971, ko sem »s trebuhom za kruhom« odšel v Kanado.

Za menoj je prišla tudi moja bodoča žena  Mirna. Živela sva v Torontu, kjer sva se poročila in dobila edinega otroka Patricka. V Kanadi smo ostali šest let, zatem smo se vsi trije vrnili v takratno Jugoslavijo.
V Torontu sem sprva opravljal svoj osnovni poklic strojnega ključavničarja, potem sem začel obiskovati šolo elektronike. Po šestih mesecih šolanja sem se ob dopustu v Sloveniji pozanimal, če bi s tem poklicem našel delo doma. Ker ni bilo pravega odziva, sem študij opustil in se odločil za študij fotografije. Uspešno sem ga zaključil in se vrnil v domovino. Čeprav sem imel precej težav, sem 1978. leta slednjič odprl svoj fotografski atelje v Glagoljaški ulici v Kopru – v bloku na Belvederju.
To so bili časi, ko se je na fotografijo za dokumente čakalo deset do štirinajst dni. Pri nas pa smo tako imenovano »express fotografijo« izdelali od danes na jutri, zato so stranke prihajale ne le zaradi kvalitete, ampak tudi zaradi  hitrosti izdelave, saj je čas postajal vedno bolj dragocen.
Delavnico sva zaradi okolja, kjer je bila umeščena, z ženo imenovala Foto Belvedere.
Tudi po selitvi na Čevljarsko smo vse do danes ohranili isto ime. Tekom let smo se razvili v družinsko podjetje, saj sta tudi žena in sin začela delati z menoj.

Leta 1987 sem diplomiral na Likovni akademiji v Benetkah pri prof. Zottiju. Odtlej sem imel že veliko samostojnih in skupinskih razstav.
Naš rod izhaja iz Sočerge, obrobne vasi v koprski občini. Materina stran je bila kmečkega stanu, očetova pa bolj rokodelska: bili so tesarji, zidarji, mizarji in celo slikarji. Tako naj  bi eden izmed Radovcev slikal freske po cerkvah. Zato moj občutek za slikanje najbrž prihaja iz očetovega roda.

Ker se že vrsto let ukvarjam z izboljšavo vida po znani dr. Beatsovi metodi, sem določeno znanje prenesel v slikarstvo. Trenutno razvijam stereograme, ki opazovalcu ob ogledovanju mojih likovnih del virtualno pričarajo 3D - globinski efekt.

Ukvarjam se tudi z duhovnostjo, ki jo razumem kot obračanje vase; vse ostalo smatram za šarlatanstvo. Zdi se mi pomembno vzeti čas za iskanje miru in sozvočja s samim seboj. Meditiram in izvajam lastne sprostitvene vaje, kar mi dobro dene.


 
Loading...

Obiskovalce fotobelvedere.si obveščamo, da uporabljamo piškotke za izboljšanje in učinkovito delovanje spletne strani. Za več informacij klikni tukaj.

Dovolite namestitev piškotkov?