Pričujoča razstava  akrilnih platen Ljuba Radovca predstavlja nadaljevanje avtorjevega eksperimentalnega slikarskega pristopa. Eksperimentalnost obravnavanega umetnikovega dela se nanaša predvsem na zanimivo izvedbeno izpeljavo, ki se odvija na podlagi posebne optične iluzije, saj so dela obogatena s stereogrami. Kompozicijske zastavitve slik slikar dopolni z malimi piramidalnimi »objekti«, ki v odrejenih mrežno razporejenih polih poseljujejo posamezne pasuse podob. Ti racionalno, matematično določeni likovni elementi postavljajo materialno ogrodje, ki v možganski sferi gledalca ustvarja trodimenzionalno vidno polje oziroma prostor. Drugače rečeno, slikar z določenimi točkovnimi referencami sproži globinskost gledanja, ki odpira dodatno dimenzijo izraznosti: pred nami je spontani iluzionizem, ki se manifestira kot prijetna umetnost z vsebinsko in estetično bogato konotacijo.


Avtor nam vsekakor omogoča dvojno gledanje. Pred nami so primarno krajinske podobe, realistično mimetičnega tipa, kjer barvna udeležba odkriva določeno kreativnost, saj so likovni ekrani kromatsko izvedeni v nekaj harmoniziranih paletnih okoljih. Vsekakor pa figuralnost odkriva svojstveno izraznost. Združenost osnovne podlage podobe, s pridobljeno stereogramsko sliko pa predstavlja popolnost obravnavanih del, saj šele dvojno ali natančneje razširjeno gledanje teh podob predstavlja polno izpoved. Stereogramske podobe vsebinsko odpirajo skrivnostno polje vzporednega sveta. Zavedanje nadčasovnega in irealnega, zavedanje magičnega. Zavedanje, ki ga Radovčeve podobe s svojimi optičnimi vsebnostmi, svetlobnimi stanji usmerjajo v duhovno občutenje bivanjskega. Pred nami je vpogled v relacije med obstoječim realnim in nadnaravnim. Vsekakor je Radovac umetnik, ki neposredno sporoča, da obstaja pot naravnega, naturalnega, ki vodi v zavedajoče, psihično, spiritualno…


Dejan  Mehmedovič

 

 
Loading...

Obiskovalce fotobelvedere.si obveščamo, da uporabljamo piškotke za izboljšanje in učinkovito delovanje spletne strani. Za več informacij klikni tukaj.

Dovolite namestitev piškotkov?